Infertilitet – Manlig Faktor

Infertilitet är ett problem som drabbar cirka var femte par.

Manlig faktor som orsak till infertilitet anses förklara 20% av all infertilitet, utöver det utgörs 25% av fallen av en kombination av manlig och kvinnlig faktor. Således är manlig faktor som enda eller bidragande orsak till infertilitet relativt vanlig. 

Män producerar spermier kontinuerligt. Det finns flertalet olika orsaker till infertilitet.

Orsakerna kan vara:

  • försämrad eller utebliven spermieproduktion pga till exempel en infektion eller genetiska avvikelser
  • hinder i sädesledarna efter kirurgi, infektion eller på grund av missbildning
  • nedsatt förmåga till erektion eller utlösning
  • olika sorters läkemedel, anabola steroider eller droger

När det gäller manlig fertilitet är det viktigt att notera att normal spermiekvalitet inte garanterar normal fertilitet, och att män med lätt nedsatt spermiekvalitet fortfarande kan åstadkomma en spontan graviditet, men med något lägre chanser att lyckas. Vid påtagligt avvikande kvalitet och mängd spermier blir dock situationen en annan, och hjälp behövs då för att möjliggöra fertilitet och graviditet.  

Diagnos och utredning

Spermaprovsanalys

Diagnosen manlig infertilitet baseras huvudsakligen på en analys av mannens spermier. WHO:s manual för analys av spermier beskriver hur kvaliteten ska bedömas och vilka kriterier som används för att benämna fertiliteten som nedsatt baserad på manlig faktor. De viktigaste parametrarna som analyseras är volym, koncentration/antal, rörlighet, utseende/morfologi och livsduglighet.

Vid misstänkt avvikande kvalitet på spermier behöver minst två prov analyseras eftersom spermiekvaliteten kan variera inom individen över tid.

Andrologisk undersökning

Om misstänkt manlig faktor som orsak till infertilitet föreligger kan utredningen fördjupas och en så kallad andrologisk undersökning bör då utföras som inkluderar en grundlig klinisk, endokrinologisk och genetisk undersökning och utredning.

Viktiga frågor att beakta under utredning av manlig faktor till infertilitet är: finns tidigare graviditeter, hereditet, testikelrelaterade besvär nu eller tidigare i livet (retentio testis/kryptorkism dvs att ena eller båda testiklarna har inte vandrat ned i pungen), normal eller avvikande pubertetsutveckling, allvarliga eller kroniska sjukdomar, medicinering och livsstilsfaktorer såsom tobak, alkohol och droger.

Fysisk undersökning

Manliga genitalier bör undersökas kliniskt och innefatta även generellt hälsostatus inklusive längd, vikt och blodtryck. Vid misstänkt avvikelse i testiklar eller vid misstanke om bråck bör en ultraljudsundersökning av manliga genitalier utföras av en urolog.

Hormonprover

Vanliga hormonprover som analyseras är: LH, FSH, testosteron och SHBG. Svaren på proverna hjälper till att identifiera om orsaken till reproduktionsstörningen är hypotalamisk/hypofysär eller testikulär.

Genetiska tester

Genetiska tester kan vara motiverade vid utredning av idiopatisk oligozoospermi, det vill säga oförklarad orsak till låg koncentration av spermier, eller vid. Vanliga tester inkluderar karyotypning, det vill säga kromosomanalys, och analys av mikrodeletioner i Y-kromosomen. Hos män med bilateral agenesi av vas deferens kan genetisk testning för cystisk fibros också vara av relevans att analysera.

Analys av DNA-fragmentering i spermiers DNA

Standardiserade analyser av spermier enligt det som beskrivs under rubriken spermaprovsanalys ovan ger god vägledning men endast begränsad information gällande möjligheten att bli gravid. Ett bra komplement till den basala analysen av spermier kan vara att studera mängden DNA-fragmentering i ett spermaprov, vilket innebär att mängden skadat DNA analyseras. Högre nivåer av DNA-fragmentering kan påverka spermiers förmåga att befrukta ägg och kan vara kopplat till nedsatt fertilitet eller ökad risk för missfall. 25 procent av män i oförklarligt infertila par har normala basala spermaprovsanalyser, men hög andel spermier med DNA-fragmentering

Analys av kromosomavvikelser i spermier

Kromosomavvikelser i spermier ger ökad risk för spermier med nedsatt kvalitet. Kromosomavvikelser kan analyseras med ett så kallat spermie aneuploidi test (SAT) där andelen avvikande kromosomer i spermierna som avviker från det normala studeras.

Kromosomavvikelser kan leda till nedsatt fertilitet som visar sig i form av misslyckade IVF-behandlingar eller att kvinnan drabbas av upprepade missfall. Spermier som bär på kromosomavvikelser kan i spermaprovsanalyser verka normala men även i vissa fall uppvisa avvikelser.

Förekomst av kromosomavvikelser kan analyseras genom en mycket specifik genetisk analys. Ett spermaprov lämnas på laboratoriet och den genetiska analysen vidtar.

Behandling

Det finns flera olika behandlingsmetoder mot manlig infertilitet. Det finns bland annat läkemedelsbehandling, kirurgi och livsstilsfaktorer.

Farmakologisk behandling

Behandling med så kallade gonadotropinfrisättande hormoner eller gonadotropiner kan på vissa indikationer leda till förbättrad spermieproduktion. Follikelstimulerande hormon-behandling (FSH) kan ibland också vara ett alternativ för män med oförklarad oligozoospermi (låg koncentration spermier).

Kirurgi och Assisterad Befruktning

Kirurgiska procedurer används främst vid azoospermi, det vill säga när spermier inte hittas i ejakulatet. Vid obstruktiv azoospermi kan spermier då ibland aspireras från epididymis/bitestikeln eller genom att en biopsi tas från testiklarna. Spermierna som hittas kan därefter användas vid intracytoplasmatisk spermieinjektion (ICSI) i samband med assisterad befruktning av kvinnans ägg på IVF-laboratoriet.

Zymotkammare eller PICSI

Vid upprepat och oförklarat avvikande svar eller fertilisering vid assisterad befruktning, alternativt vid bekräftat avvikande spermaprov med ökad DNA fragmentering kan olika metoder för optimerat val av spermier vid assisterad befruktning med ICSI nyttjas. En så kallad Zymotkammare för selektion av spermier med god kvalitet kan användas alternativt kan hyaluronsyra för att välja spermierna med högst kvalitet nyttjas.  

Livsstils-rekommendationer

Trots kopplingar mellan livsstilsfaktorer som rökning, övervikt och alkoholkonsumtion och försämrad spermiekvalitet finns inga övertygande bevis för att livsstilsförändringar leder till förbättrad fertilitet på kort sikt. Förbättrad generell hälsa genom livsstilsförändringar kan dock ha positiva effekter på lång sikt.

Redo att boka tid?

Vi fyller kontinuerligt på med lediga tider. Vi erbjuder korta väntetider, så att du som patient ska få bästa möjliga vård utan att hamna i kö.

Boka ditt digitala besök med någon av våra experter.

Bokningsinformation

Ditt besök online betalar du med faktura. Fakturan bör vara betald innan ditt besök, men kan även betalas direkt efter ditt besök om du bokar en tid med kort varsel. Fakturan skickas till dig mailledes efter att du genomfört bokningen.

Ett alternativ till att betala med faktura är att göra det via Swish. I så fall kan du avvakta med att betala tills mötet med läkaren sker online. Betalningsinformationen delges dig då i samband med att mötet börjar, det vill säga då båda parter är uppkopplade.

För bokningar som rör spermaprovsanalys med efterföljande läkarbesök sker betalningen på plats med hjälp av Swish eller kort. I dagsläget tar vi endast emot bokningar för privatbetalande.

Kontakta oss

Undrar du något inför din bokade tid eller vill du ha hjälp med att boka tiden? Tveka inte att kontakta oss! Se bara till att du inte mailar någon känslig personinformation.

fertilitetsdoktorn@cmedical.se